17 Aralık 2017 Pazar

EFSANELERİN ÇAYI; OOLONG



Beyaz, yeşil ve siyah çay daha önceki yazılarımızda değindiğimiz çay çeşitleri. Bu yazımızda çay bitkisinden elde edilen ve ülkemizde de son dönemlerde ismini sıkça duymaya başladığımız Oolong çayından bahsedeceğiz.

En özet tanımla Oolong çayı, yeşil çaydan daha uzun süre, ancak siyah çaydan daha kısa süre oksidizasyon işlemine uğramış çay cinsindir. Oolong kelimesi ise Çince’den geliyor ve “siyah ejderha çayı” anlamına geliyor. Siyah ejder tanımı, yaprakların koyu yeşil renkli ve bir bütün olarak kıvrılmış olması, demlendiği zaman bu kıvrımların açılarak iri çay yaprakları haline dönmesi ile ilgilidir. Yeşil çay, siyah çaya dönüştürülürken çay yaprakları rengini değiştirmeye başladığı an oksidizasyon işlemi durdurulur ve yarı okside bir çay olarak Oolong üretilir. 

Oolong çayı ile farklı efsanelerden bahsedilir. Bunlardan en yaygın olanı şöyledir; Çinli bir çay çiftçisi, çay toplarken bir geyiğe rastlar, çay toplamayı bırakıp, onu avlamak için peşinden gider. Ertesi gün döndüğünde toplayıp bıraktığı çay yapraklarının kenar kısımlarının daha kırmızı ve okside olduğunu fark eder. Efsaneye göre farklı bir şekilde okside olan bu çeşidi fark eden çiftçinin adı “Oolong” dur. 

Oolong çayı, siyah çayların işlem gördüğü şekilde şiddetli parçalama içermeyen bir kıvırma işleminden geçirililer. Bu nedenle işlem sonrası  büyükçe kıvrılmış bir yaprağa, kahverengimsi bir renge, çok hafif yeşilimsi ve bakır rengi liköre sahiptir. Oolong çayı güçlü antioksidan etkisiyle vücuttan zararlı toksinlerin atılmasına yardımcı olur. Ayrıca kalsiyum, potasyum, magnezyum ve fosfor yönünden zengin olan oolong çayı çeşitli hastalıklara karşı vücudu güçlendirir ve metabolizma hızını yükselten oolong çayı yakılan kalori miktarını arttırarak kilo vermenize yardımcı olabilir. Kateşin bakımından zengin olan oolong çayı bu özelliği ile çeşitli kanser araştırmalarına konu olmuştur. Etkili bir ödem atıcı olarak sindirim sisteminizi rahatlatır. 

Bir tatlı kaşığı oolong çayınızı 85 derece su sıcaklığında 5-6 dk demlemeniz yeterli olacaktır. Oolong çayına ait birçok çeşit bulunmaktadır. Green dragon oolong çay, milk oolong çay, champagne formosa oolong çay, doi tung jin xuan oolong çay, orchid oolong bunlardan bazılardır.

Böylesine özel bir çayı mutlaka denemenizi tavsiye ediyoruz. Oolong çayı, lezzetli aroması ve faydalarıyla çok farklı bir çay keyfi sunmak için sizleri bekliyor.




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder