21 Ocak 2018 Pazar

ÇAYLARLA GÜÇLENMEK



Havaların iyice soğuduğu ve grip, soğuk algınlığı gibi hastalıkları sıkça duyduğumuz bu günlerde bağışıklık sistemimiz ne kadar güçlüyse biz de o kadar güçlüyüz demektir.

Hem fiziksel olarak hem ruhsal olarak güçlü olabilmek için hepimiz elimizden geldiğince çabalıyoruz. Şanslıyız ki çay bitkisi farklı alternatiflerle bizlerin yanında. Hazırlaması kolay, içmek için ayrıca vakit ayırmamız da gerekmiyor. Çalışırken, kitap okurken, temizlik yaparken yani kısaca her an içilebilir olma özelliği ile en pratik desteklerden biridir çay içmek. Çay yaprağının bileşenleri polifenoller, flavonoidler, kafein, proteinler, amino asitler, karbonhidratlar, lipidler, vitaminler (B vitamini) ve minerallerdir. Çay ayrıca A, K, C, B vitamini, beta-karoten ve florür içerir. Aslında özet olarak çay bitkisi yapısal özelliği gereği doğal olarak bir antioksidan kaynağıdır. Antioksidanlarca zengin besinler ve içecekler tüketmek günümüzde kendimiz için yapabileceğimiz en büyük iyiliklerden biridir. Beyaz çay veya yeşil çay çeşitleri tercih ederken C vitamin oranı çok yüksek olan kuşburnu koyabilirsiniz. Yapısında bol miktarda bulunan polifenoller ve antioksidanlar sayesinde bağışıklık sistemini güçlendiren, zengin vitamin ve minerallere sahip olan kuşburnu, likopen ve A, B, E, K vitaminlerinin yanı sıra magnezyum, demir gibi değerli mineralleriyle vücut direncini artırıyor, sinir sisteminde, hücre yenilenmesinde fayda sağlıyor. Son dönemlerde sıkça duyduğumuz bir çay çeşidi olan Rooibos çayı Afrika kökenli bir bitki olan "kızıl çalı" bitkisinden elde edilmektedir. Kimyasal bileşiminde А, В1, В2, В5, В6, В12, С, D, Е, К ve РР vitaminleri; potasyum, kalsiyum, magnezyum, iyot, florin, bakır, manganez, demir, çinko, selenyum, fosfor ve sodyum bulunur. Antioksidan oranı da çok yüksek olan rooibos çayını çocuklar ve yaşlılar da rahatlıkla içebilirler. Rooibos çayını sade olarak ya da içine tarçın, zencefil, karanfil veya meyve kuruları koyarak farklı karışımlar da yapabilirsiniz. Bünyemiz güçlü ve sağlam olduğu sürece hastalıklara karşı zafer kazanmak ve sağlıklı bir hayat sürmek çok daha kolay olacaktır. Çay bitkisinin ilk keşfedildiği yıllarda daha çok ilaç olarak tedavilere yönelik olarak kullanılması da sağlık yönünün ne kadar önemli olduğunu gösteriyor.

Kısaca, bir fincan çay hem farklı özellikleriyle sağlık deposu hem de lezzetli tadıyla günümüzü, sohbetlerimizi renklendiren , sıcaklığıyla bizi ısıtan çok keyifli bir içecektir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder