25 Mart 2018 Pazar

Ah Şu Bahar Yorgunluğu




Bahar geliyor derken aynı hafta içinde hem sıcak hem soğuk günleri yaşar olduk. Hatta aynı gün içerisinde bile farklı mevsimleri yaşıyoruz. Tabi ki başka birçok etkenle birlikte değişken hava koşulları da dengemizi etkileyebiliyor.

Bahar yorgunluğu kavramını da sıkça duymaya başlayacağımız bir döneme giriyoruz. Kış aylarında yavaşlayan metabolizmamız, baharda hızlanırken, vücudumuz bazen buna uyum sağlayamayabilir. Öte yandan baharla birlikte havadaki elektrik yükü artar ve bu da insan kimyasında olumlu yahut olumsuz etkilere neden olur. Eğer vücudumuzda pozitif yüklü iyonlar artarsa daha zinde ve mutlu hissediyoruz. Ancak negatif iyonların artması durumunda ise kendimizi yorgun, halsiz hissediyoruz. İşte genel olarak bu duruma bahar yorgunluğu diyoruz.

Farklı karışımlar hazırlayarak hem yorgunluğumuzu alacak hem de bize dinçlik ve enerji verecek lezzetli çaylarla karşılayabiliriz baharın güzel günlerini.

Gün içerisinde metabolizmamızı hızlandıran ve içerdiği tein ile enerji veren siyah çay, bu özelliği ile yorgunluğumuza bir çözüm olabilir. 240 ml demlenmiş siyah çayda (2 büyük kupa kadar) yaklaşık 70mg kafein bulunur. Siyah çay, üretilirken bitkinin yaprakları tam oksizidize edildiği için, aynı bitkiden üretilen yeşil çaya oranla daha fazla kafein içermektedir. Siyah çay yerine yeşil çay da tercih edebilirsiniz. Meyve parçacıkları içeren yeşil veya siyah çayla vitamin oranı yüksek ve enerji veren bir fincan çay içebilirsiniz.

Yerba Mate bitkisinin içerisinde bol miktarda amino asit, vitamin ve mineral bulunur. Mate sayesinde metabolizmanız hızlanır ve günlük enerji ihtiyacınızı karşılanır. Tek başına çok hoş bir aroması olmayan bu bitkiyi karışımlarda çok rahat tüketerek yararlanabilirsiniz. Eylül çayımızın içerisinde olan Mate hem dinçlik hem enerji verir.

Antiseptik özelliği olan melisa çayının bahar aylarında düzensiz uyku problemi olan kişiler tarafından tüketilmesi faydalı olabilir. Ayrıca hazmı kolaylaştıran, mideyi rahatlatan ve gaz sıkıntısını azaltmada etkili olan melisa çayını tüketerek bahar yorgunluğu etkilerini azaltabilirsiniz. Melisayı tek başına ya da papatya, gül veya beyaz çay ile karışım yaparak da çok lezzetli bir şekilde tüketebilirsiniz.

En çok C vitamini içeren bitkiler arasında yer alan kuşburnu bu özelliği ile enerjiyi arttırır ve bağışıklık sistemini güçlendirir. Çayımıza katacağımız bir çay kaşığı kuru kuşburnu da bahar yorgunluğumuz için güzel bir seçenek olabilir.

Akşamüstü öncesinde kafein içeren siyah ve yeşil çaylı, sonrasında da kafeinsiz beyaz çaylı karışımları tercih ederek kendimize uygun farklı çay seçenekleri hazırlayabiliriz. Tabi ki hangi çeşitleri tercih edersek edelim günde 5 büyük fincan çaydan fazlasını içmemek gerekmektedir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder