4 Mart 2018 Pazar

Hoşgeldin Bahar





Üçüncü cemrenin de toprağa düşmesiyle bizlere baharı müjdeleyecek Mart ayı hoşgeldin.

Barış, huzur ve mutlulukla gelmesini diliyoruz yeni ayın.

Havaların ısınması, daha ince kıyafetlere geçilmesi derken kışın alınan fazla kilolardan kurtulmak ve yavaşlayan metabolizmamızı hızlandırmak hayallerimizi süslemeye başlıyor. Ama gerçekleştirmek hiç de zor değil, gerekli olanlar azim, sağlıklı beslenme, spor ve amaca yönelik destekleyici çaylar. Biz de Mart ayı yazılarımızda bu konulara yer vermek istedik.

Metabolizma, vücudun temel fonksiyonlarını devam ettirebilmek için bir günde ihtiyaç duyulan minimum enerji miktarıdır. Dinlenme anında vücudun kalori harcama hızına bakılarak ölçülür ve kişiden kişiye değişiklik gösterir. Yemek yeme, uyuma, temizlenme ve benzeri faaliyetler sırasında vücut devamlı kalori yakar. Ne kadar kaslıysanız metabolizmanız o kadar iyi çalışır. Tembel ve hareketi sevmeyen, kastan ziyade yağ fazlalığı olanlarda metabolizma hızı daha düşüktür. Metabolizma hızı çocuklarda, çalışanlarda, erkeklerde, soğukta ve protein ağırlıklı beslenenlerde daha yüksektir. Eğer metabolizmanızın yavaş çalıştığını düşünüyorsanız önce bu konuda deneyimli bir uzman doktora başvurmalısınız.

Yeşil çayın içerisinde bulunan kafein ve ‘epiogallocatechin-3-gallat’ adındaki bileşen sinir sistemi ile beyni etkileyerek kalp atış hızını ve metabolizmayı hızlandırıyor. İçerisindeki polinefol bileşenleri de iştahın baskılanmasına yardımcı oluyor. Ancak yeşil çayın bu etkileri için onu doğru demlemek gerekiyor. 

American Journal of Clinical Nutrition’da yayınlanan bir araştırmada ise yeşil çayın metabolizmayı %4’e kadar hızlandırdığı sonucu elde edilmiş. Bunlar dışında, yeşil çay kafein içerir ve kafeinin metabolizmayı hızlandırdığı bilinmektedir. Yeşil çay kateşinlerinin vücutta leptin düzeyini arttırıcı etkisi bulunmuştur. Leptin, vücut ağırlığını düzenlemede görev alan, hem gıda alımını hem de enerji harcamasını başlatan hipotalamustan salınan bir proteindir. Vücutta leptin düzeyinin artması iştahı azaltan bir mekanizmadır. 

Japonya’da Tokushima Üniversitesi tarafından yapılan bir araştırmaya göre, Oolong çayı metabolizma hızını arttırıyor ve vücudun enerji kaynağı olarak “yağları” kullanmasını sağlayarak fazla yağın atılmasını kolaylaştırıyor. Yeşil çay gibi “epiogallocatechin-3-gallat” bileşeni içeren beyaz çay gıdalar yoluyla alınan yağın vücut tarafından depolanmasını önlüyor. Sonuçları 2009 yılında “Nutrition and Metabolism”de yayınlanan Almanya kaynaklı bir araştırmaya göre beyaz çay lipoliz’i (yağın çözülüp parçalanması) teşvik ederken adipogenesis’i (yağ dokusunun gelişimi ve şekillenmesi) baskılıyor.

Tüm bu etkilerden faydalanmak için yapmamız gereken şey oldukça basit. Bahsedilen bu çay çeşitlerinden günde ortalama 3 fincan içebilmek. Örneğin, günde 3 fincan yeşil çay içildiğinde 200-300 mg kateşin alınmış olur. İçtiğimiz yeşil çaydaki kateşin miktarı çayın kalitesine, demleme süresine, tekniğine bağlı olarak değişmektedir. 1 fincan yeşil çaydan alınan antioksidan etkisi 1 porsiyon ıspanak, brokoli, havuç veya çileğinkinden bile daha fazladır.

Güzel bir hafta dileğiyle


Kaynaklar:

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder